A parkolás története

Forgalomszabályozás az 1920-as 30-as években

Az 1920-as években, a gazdasági fellendülés azt jelentette, hogy egyre több és több ember engedhette meg magának, hogy saját autója legyen.  Az autók egyre növekvő száma komoly problémákat okozott a nagyvárosokban, legtöbbjüket felkészületlenül érte az ugrásszerűen megnövekedett járműforgalom. Az 1910-es és 20-as években, amerikai nagyvárosok parkolási rendjét nagyrészt a kaotikus rendetlenség jellemezte. Számos önkormányzat úgy próbálta szabályozni a parkoló autókkal telített városok forgalmát, hogy a belvárosból kitiltotta a járműveket.
 
74300JP2 wi he re1 x0 y0 sw sh ro final
Forgalmi dugó Detroit-ban (1928)
 

1920. április 10-én Los Angelesben megtiltották a parkolók napközbeni használatát, ez azonban nem oldotta meg a problémát. A számos nyilvános tiltakozásnak köszönhetően – elsősorban a Los Angeles belvárosának hatalmas forgalma miatt - a tilalmat még a hónap vége előtt feloldották.
Több város a parkolók használatát időkorlátozás bevezetésével próbálta szabályozni, azonban ennek ellenőrzése hatalmas terhet jelentett a rendőrségeknek. A megengedett várakozási idő betartását a közlekedési járőrök a járművek gumijára rajzolt krétajelzéssel, illetve óránként adott jeggyel próbálták felügyelni.

A fizető parkolás kezdete

A fizető parkolás kezdetének bemutatásához vissza kell térnünk a korai 1920-as 30-as évekbe, az Egyesült Államokba, Oklahoma városába. A becslések szerint 1930-ban megközelítőleg 500.000 db bejegyzett autó volt Oklahoma államban, legnagyobb hányaduk a fővárosban, Oklahoma City-ben. Ekkor még nem volt szabályozott parkolás sehol sem. Az emberek autóikat az utcán tárolták mindaddig, míg nem közlekedtek vele. Legtöbb parkolóhelyet a belvárosban dolgozók autói foglalták el, így a vásárlóknak, ügyfeleknek nem volt lehetőségük a bevásárlás, ügyintézés helyszínéhez közel leállítani járműveiket. A forgalmi torlódások okozta problémák mindennaposak voltak a nagyvárosban. Ez rontotta az üzletek forgalmát, így az emberek elkezdtek gondolkodni azon, hogyan szabályozzák a járművek megállási idejét.

oklahoma 1928

 Oklahoma belvárosa 1928.