Hódmezővásárhely - Ingyenes lesz a parkolás piacnál

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Nem kell az időpontokat figyelni és azon töprengeni, hogy vajon mennyit is kell fizetni.

Hódmezővásárhelyen három parkolási övezet volt: belvárosi, piaci és strand-övezet. Az előterjesztésben arra tettek javaslatot, hogy kerüljön megszüntetésre az önálló piaci övezet és az kerüljön az egyes övezetbe. Ennek értelmében, a piacon is munkanapokon, 8-18 óráig kellett volna parkolódíjat fizetni.

Az előterjesztést a Jogi Iroda vezetője, Ambrus Norbert azzal indokolta, hogy ezzel a piaci értékesítők versenyhátrányát szeretnék csökkenteni a bevásárlóközpontokkal szemben.

Fekete Ferenc (Fidesz) képviselő módosításra tett javaslatot: „Szeretnék módosító indítvánnyal élni a rendelethez: a hármas számú parkolási körzetben minden nap tegyük ingyenessé a parkolást.”

Molnár Lászlóné (MSZP) arra tett javaslatot, hogy a Tram-train építését figyelembe véve, ideiglenesen mindenhol legyen ingyenes a parkolás. Hozzátette, úgy tudja, hogy nem hoznak olyan sok bevételt a parkolózónák, hogy az ideiglenes felfüggesztés gondot okozzon.

Márki-Zay Péter (független) polgármester úr a kérdés elnapolását javasolta, hogy megvitassák, pontosan mennyi bevétel származik a parkolózónákból.

A kérdésben felszólalt Magyar József is, a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Zrt. ügyvezetője. Elmondta, 2017-ben 88 millió forint volt a parkolói díjakból származó bevétel. Ebből 55 millió forint volt az automaták bevétele, a hármas zóna (vagyis a piac) bevétele 9 millió forint.

Magyar József kifejtette, hogy milyen következményekkel jár az, ha teljesen megszüntetik a zónát és mi történik akkor, ha egy másik zónába integrálják a piac területét. Kiemelte, utóbbi lehetőség sokkal nagyobb bosszúságot okoz, mintha teljesen eltörölnék.

Ennek fényében, a közgyűlés döntött: egyhangúlag megszavazták, hogy a piac területén legyen ingyenes a parkolás.

2018.03.19.

Forrás: vasarhely.hu

Balatonfüred - Március közepétől ismét fizetni kell a parkolásért

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Március közepétől ismét fizetni kell Balatonfüreden a parkolásért. Jelentős változás, hogy a Huray utcai parkoló fizetőssé vált, a sétáló utcává váló Blaha Lujza utcában pedig tilos lesz a megállás. A díjak nem változtak, de két utca drágább zónába sorolódott.
Idén március 15-től október végéig kell fizetni Balatonfüreden a parkolásért. A 250 férőhelyes Huray utcai parkoló fizetőssé vált, itt óránként 200 forintba kerül ezentúl a parkolás.

A Blaha Lujza utcában tilos lesz a megállás, az utcából teljesen ki szeretnék szorítani a parkoló autókat, ez a szezon jelentős részében sétáló utcaként funkcionál majd. A Honvéd-, illetve a Borsos utcákat átsorolták a legdrágább parkolási zónába, itt 300 forint a parkolási díj. A felső városrészben továbbra is 140 forintba kerül óránként a parkolás.

– Jelentős változás, hogy fizetni kell a Huray utcai nagy parkolóban, a balatonfürediek azonban használhatják itt a bérletüket, aminek a díja nem változik, 2900 forint egy évre. A Kisfaludy strand valamint a kemping előtti kiépített, ingyenes nagy parkolók továbbra is rendelkezésre állnak, ezek a 71-es főútról könnyen megközelíthetőek, és gyalogosan sincsenek messze a frekventált parti résztől – nyilatkozta a balatonfured.hu-nak Somogyi László, a parkolásért felelős Probio Zrt.-től.

A füredi lakosok tehát az éves lakossági bérletet 2900 forinttért válthatják ki, idén is gépjárművenként lehet igénybe venni az éves parkolási jogosultságot, azaz akinek több autó van a nevén és nincs semmilyen adótartozása, akár mindegyik autójára kérhet bérletet. A lakossági és mélygarázs bérletek már kaphatók a Probio Zrt. irodájában.

A mobiltelefonon keresztül történő fizetésre továbbra is minden parkolóban van lehetőség, sőt a szezonban várhatóan már egyes parkolókban bankkártyával is lehet majd fizetni.
A parkolási rendszer működtetésével, a díjak kiszabásával valamint a különböző zónák kialakításával továbbra is kettős a szándék: a település leglátogatottabb részének forgalom szabályozása illetve a reformkori városrész védelme.

2018.03.13.

Forrás: hirbalaton.hu

Nagykanizsa - Fizetős marad a parkolás Kanizsán a szombati munkanapokon

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
A VIA Kanizsa Nonprofit Zrt. tájékoztatja a város lakosságát, hogy a fizetőparkolók használata az idei évi törvényes munkarendnek megfelelően a munkanappá minősített szombati napokon – március 10., április 21., október 13., november 10., december 1., december 15. – díjköteles.

A fenti napokon 8-16 óráig terjedő időszakban a fizető parkolót igénybe vevőknek várakozási díjat kell fizetni.

Az áthelyezett pihenőnapokon – március 16., április 30., október 22., november 2., december 24., december 31. – a város fizető parkolóinak használata ingyenes.

Mint azt Fitos István, a társaság vezérigazgatója jelezte: az első ilyen „cserére”  jövő héten szombaton, azaz március 10-én kerül sor, miután a március 16-ai munkaszüneti napot az előző hét szombatján kell ledolgozni.

2018.03.02.

Forrás: zaol.hu

Pécs - Nagyjából minden tizedik pécsi autós bliccel

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Akad, aki feledékeny, van, aki sunnyog: nagyjából minden tizedik pécsi autós bliccel a parkoláskor

Akad, aki feledékeny, van, aki sunnyog: nagyjából minden tizedik pécsi autós bliccel a parkoláskor

A parkolási díj többszörösét kell befizetnie annak az autósnak, aki feledékenységből vagy éppen szándékosan nem vett parkolójegyet. Ha lebukott, érdemes mielőbb rendezni a számlát, az idő előrehaladtával ugyanis jelentős mértékben emelkedik a pótdíj összege. Akár végrehajtóhoz is kerülhet az ügy.

A becsült adatok alapján nagyjából tíz-tizenöt százalék azok aránya, akik bliccelnek a fizetős parkolási zónákban Pécsett - tudtuk meg a BIOKOM Nonprofit Kft.-től. Erdős Réka, a városüzemeltetési cég sajtófelelőse érdeklődésünkre közölte, ez az arány már viszonylag régóta állandónak mondható.

Hogy közülük mennyien lehetnek azok, akik szándékosan hagyják figyelmen kívül, hogy fizetős helyen pihentetik a járművet, nem tudni, ám annyi bizonyos, a magyarázattól függetlenül érdemes minél előbb befizetni a kiszabott pótdíjat.
 
Ennyi esetben kerül végrehajtóhoz az ügy
 
Mint megtudtuk, megközelítőleg az esetek húsz százalékában kell fizetési felszólítást küldenie a BIOKOM-nak a kiszabott pótdíj miatt. A levél alapján körülbelül a gépjármű tulajdonosok hetven-nyolcvan százaléka önként rendezi tartozását. Az ügyek körülbelül tizedét egyenlítik ki a fizetési meghagyásos eljárás megindítását követően. A fennmaradó nagyjából tíz százalék esetében kell végrehajtói úton érvényt szerezni a követelésnek.

Az összeg nagyságát - talán némileg bonyolultan - törvény írja elő. Ez alapján, ha a díjfizetési kötelezettség alá eső várakozási területen lévő autóhoz nem tartozik, vagy éppen lejárt a jegy, úgy egy órai várakozási díjat és pótdíjat kell fizetni. A pótdíj szorzószáma tizenöt napon belüli fizetés esetén a díjköteles időszak, amelyet még megtoldanak két órával. Ezt a gyakorlatban úgy kell értelmezni, hogy abban az övezetben, ahol tíz óra a díjköteles időszak - például 8 és 18 óra között -, a parkolási idő díját tizenkettővel szorozzák fel, valamint ezen felül meg kell fizetni még egy órai várakozási díjat is.

Tizenöt napon túl pedig az egy órai várakozási díj negyvenszerese a pótdíj.

Kár lenne arra játszani, hogy idővel úgyis lemond a követelésről a BIOKOM, manapság ugyanis a törvényeknek köszönhetően már számos eszköz áll a parkolást működtető cégek rendelkezésére.

- A pótdíjkövetelésekkel kapcsolatosan először felszólító levelet küldünk a gépjármű forgalmi engedélyében bejegyzett adatok szerint nyilvántartott üzembentartónak. Ezt később megismételjük, amennyiben a pótdíjat nem fizeti be. Következő lépésként a vonatkozó törvényi előírások alapján fizetési meghagyásos eljárás keretében próbálunk érvényt szerezni a követelésünknek. Ha pedig ez sem vezet eredményre, a tartozásokat átadjuk végrehajtásra - ismertette Erdős Réka.

2018.03.05.

Forrás: pecsiujsag.hu

Siklós - Marad a fizetős parkolás

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Bár képviselői felvetésre hosszasan tárgyaltak a parkolási díjakról, esetleges eltörléséről a csütörtöki testületi ülésen, a város önkormányzata egyelőre nem tervezi, hogy megszünteti a parkolási díjat a városban.

Az idei évi költségvetési rendelet tárgyalásánál Mojzes Tamás képviselő mondta el, hamarosan újra kellene vizsgálni a parkolási rendszert, mert az üzletek forgalmára is hatással vannak a díjköteles parkolóövezetek. Ezt Reitz Emilné, a Pénzügyi-Gazdasági és Településüzemeltetési Bizottság elnöke vitatta, szerinte az üzletek tulajdonosai sem bánják a fizetős rendszert, hiszen – mint azt dr. Marenics János polgármester is hangsúlyozta – nem a bevétel miatt vezették be, hanem azért, hogy rend legyen a városban.

A polgármester arra kérte a képviselőket, hogy amennyiben ilyen jellegű javaslatuk van, akkor nyújtsanak be módosító indítványt, mert ő hajlandóságot mutat arra, hogy eltörölje a díjakat, ez esetben viszont számolni kell azzal, hogy a most tárgyalt költségvetési rendeletet is át kellene tervezni.

A városnak a parkolásból származó tiszta nyeresége 17-18 millió forint, ám Bacsa Levente osztályvezető felhívta rá a figyelmet, hogy a parkolási csoportnál dolgozó munkavállalók áthelyezése miatt tartósan nagyjából évi 40-50 millió forint hiánya keletkezne Siklósnak a díjkötelesség eltörlésével.

Pataki Gabriella képviselő kezdeményezésére a későbbiekben a kórháznál kialakítanak egy olyan rendszert, amely lehetővé teszi, hogy a szakrendelésre, illetve látogatásra érkezők távozáskor fizessék meg a parkolási díjat, hiszen sokszor nem lehet tudni, hogy egy vagy két órán belül végeznek az odaérkezők. Emellett lakossági kérésre a Kígyó Patika előtt mozgáskorlátozott parkolóhelyet jelölnek ki.

Szintén a parkolást érintve vetődött fel annak a kérdése, hogy az úgynevezett zöld rendszámos autók mentesüljenek a díjfizetés alól – más városokhoz hasonlóan – Siklóson is. Erről a későbbiekben tárgyal a testület.

2018.02.21.

Forrás: bama.hu