Budapest - Okosparkolási rendszert tesztelnek az V. kerületben

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Új fejlesztést vezettek be tesztüzemmódban a belvárosi parkolás megkönnyítésére Budapesten, az V. kerületi parkolókba telepített szenzorokkal működő alkalmazás folyamatosan mutatja a szabad kerületi parkolóhelyeket - jelentette be  Belváros-Lipótváros polgármestere sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.

Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz-KDNP) kiemelte: mindent elkövetnek a tranzitforgalom csökkentése érdekében, a belvárosi forgalom 30 százaléka parkolóhelyet keresőkből áll. Az év végéig tesztidőszakban 135 szenzort működtetnek a parkolókban, a távlati cél, hogy egész Budapesten kifejlesszék a szenzorok hálózatát, amivel kevesebb dugó lesz. 

Mintegy 6000 kérdőívet küldtek ki a beruházást megelőzően, a válaszadók 42 százaléka használná az alkalmazást, ezért kezdtek bele a fejlesztésbe - mondta.

Hozzátette: az okosparkolási rendszer fontos állomás a tranzitforgalom csökkentéséhez, és jelentős lépés az okosváros felé vezető úton. A parkolási díjakból származó bevételt forgatják vissza egy olyan eszköz létrehozásába, amely hatékonyan segíti mind az itt élő, mind a belvárosban parkolni szándékozó autósokat. 

Király István, a Vodafone Magyarország vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese azt mondta, hogy az alkalmazás úgynevezett NB-IoT technológiát használ. A mobilhálózaton elérhető technológia kis adatátvitelre használható, alacsony energiafelhasználású. Az okosvárosokban ez a technológia gyorsan el fog terjedni. A parkolóba beépített eszközben egyebek között SIM-kártya chip található, öt évre garantált élettartamot biztosító elemmel.

A Vodafone Magyarország partnerével, a Smart Lynx Kft.-vel Budapest Belvárosában, az V. kerületben olyan parkolószenzorokat telepített, amelyek által Magyarországon is egyedülálló közlekedési infrastruktúra épülhet ki - mondta.

Király István ismertette: a parkolóhely foglaltságát figyelő szenzorok ellenőrzik, hogy a parkolóhely foglalt vagy szabad, a Vodafone NB-IoT hálózatát használva jelezne a központi szervereknek. A sofőrök mobil alkalmazáson keresztül láthatják a szabad parkolóhelyeket, ahova az általuk preferált navigációs szoftver, majd a közelbe érve az okos parkolás-segítő alkalmazás a legrövidebb úton irányítja őket. Emellett a parkolódíj fizetését is elindíthatják az alkalmazásban - mondta.

A Vodafone Csoport globális szinten is nagy hangsúlyt fektet a technológia további fejlesztésére, tervei között szerepel, hogy 2019 végére megduplázza állomásai számát az európai NB-IoT (Narrowband Internet of Things - keskenysávú dolgok internete) hálózatában. A fejlesztések lehetővé teszik, hogy a Vodafone egyetlen cellában közel 50 000 eszközt tudjon kiszolgálni, fennakadás vagy torlódás nélkül. A közeljövőben kiépülő, legnagyobb nemzetközi NB-IoT hálózatuk 10 európai országban áll majd rendelkezésre, többek között az Egyesült Királyságban, Romániában és Magyarországon - közölte a Vodafone.

2018.09.24.

Forrás: blikk.hu

Eger - Ingyenes parkolóhelyeket épít a város, októberben már végeznek is

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Több mint hatvan férőhelyes lesz az új parkoló.

 A Malom úton hamarosan elkezdenek építeni egy új parkolót, ahol majd ingyen parkolhatnak az autósok. Az egri önkormányzat EU-s forrásból tudja kialakítani a területet, 72 millió forintjuk van minderre.

„Az élhetőbb városi környezet megteremtése érdekében a projekt konkrét célkitűzése, hogy a Malom utcában meglévő kapacitás kihasználásával korszerűsítse, fejlessze a város parkolási rendszerét. A vízelvezetési munkálatokkal is együtt járó beruházás eredményeként a korábban zúzottköves területen létrejön egy kulturált, minden évszakban komfortosan használható, több mint 60 férőhelyes, ingyenes parkoló; mindez Eger történelmi belvárosától és a kórháztól mintegy 10 perces sétára” – áll a Városháza közleményében.

A Malom utcára tervezett parkoló 752 négyzetméteres, 62 darab autó fér majd el ott, lesz két akadálymentesített várakozóhely is. A környéken figyelmeztető táblákat is kihelyeznek, valamint útburkolati jelek, illetve a Malomárok utca és Malom utca forgalmas kereszteződésében külön „Veszélyes forgalmi terület” felfestés készül. A beruházás része még összesen 710 m hosszan felfestett kerékpárforgalmi létesítmény kialakítása, amely bekapcsolódik a város már meglévő kerékpárút-hálózatába. A felfestés érinti a Malom utat, a Malomárok utcát és a Ráckapu teret is. A munkálatok várhatóan 2018 októberéig tartanak.

2018.09.13.

Forrás: egriugyek.hu

Nyíregyháza - Parkolóház a kórház közepén

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
Egy régi álom vált valóra azzal, hogy a több mint 16 milliárdos tömbkórház-projekt befejező részeként ma délelőtt átadták azt a 361 férőhelyes parkolóházat, amely a Jósa András Oktatókórházba érkező betegek, hozzátartozók és dolgozók parkolását könnyíti meg az intézményben.
Parkolóház a kórház közepén
© Fotó: Sipeki Péter

 

03 Korhaz parkolohaz atadas Sipeki

Az átadáson részt vett többek között dr. Gondos Miklós, a fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója és dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere is.

2018.08.29.

Forrás: szon.hu

 

 

Debrecen - Ráfáztak a mozgássérült parkolót jogtalanul használók

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

A debreceni járőrök egy nap alatt öt járművezetőt értek tetten, akik jogosulatlanul használtak fel mozgássérült személyek részére kiállított parkoló kártyákat.

mozgasserultparkolopolice

 

 A rendőrök 2018. szeptember 4-én összesen öt gépjárművezetővel szemben intézkedtek, akik más nevére kiállított mozgáskorlátozott igazolvánnyal parkoltak Debrecen belvárosában, a Piac utcán, a Kálvin illetve a Petőfi téren. A járőrök a 36, 38, 39 és 47 éves férfiakat, valamint a 60 éves nőt előállították a Debreceni Rendőrkapitányságra. Velük szemben közokirat-hamisítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás. A rendőrök az igazolványokat lefoglalták.

2018.09.05.

Forrás: debreceninap.hu

Elektromos töltők -Tíz új töltőállomás épül Debrecenben

Olvasóink értékelése: 0 / 5

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Tíz új töltőállomás épül Debrecenben

Tíz új töltőállomás épül Debrecenben
Fotó: Cívishír archív

Cél a környezettudatos közlekedés fejlesztése.

A közlekedésfejlesztési program keretein belül Debrecenben 10 új elektromos töltőállomás és parkolóhely létesül. A parkolóhelyek és a töltőállomások helyének kivitelezési munkálatai augusztus 6-án kezdődtek és várhatóan augusztus 20-ra fejeződnek be. Ezt követően folytatódik a töltőállomások telepítése, melyek várhatóan szeptember 30-ig átadásra kerülnek.

Debrecenben a nagyerdei mélygarázsban már van elektromos töltőállomás. Újabbak telepítésére azért van szükség, mert egyre több az elektromos meghajtású autó a városban. A környezetbarát közlekedés támogatása kiemelt célja Debrecennek, nem véletlen, hogy 2016 tavaszától ingyen parkolhatnak a zöld rendszámos autók a városban.

Két típusú elektromos töltőállomást telepítünk a városba:

9 db „A” típusú, mely két 22kW(AC) töltést tud kiszolgálni egyszerre, illetve
1 db „C” típusú gyorstöltő, mely legalább 42kW(DC) teljesítményű töltést biztosít.

Az „A” típusú elektromos töltőállomások parkolóhelyeinek helyszínei Debrecenben:

  • Főnix Csarnok parkolója
  • Nagyerdei krt. (Egyetem tér)
  • Hatvan utca (taxiállomás)
  • Hatvan utca (taxiállomás)
  • Kálvin tér
  • Debrecen, Piac utca (Kossuth utca felől)
  • Debrecen, Piac utca (Széchenyi utca felől)
  • Debrecen, Bem tér
  • Debrecen, Péterfia utca (Egymalom utca sarok)

A „C” típusú elektromos töltőállomás parkolóhelye Debrecenben: Debrecen, Segner tér (MOL töltőállomás), amit később alakítanak ki.

2018.08.09.

Forrás: civishir.hu