Gyöngyös - Új parkolási rend

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
Gyöngyös Város Önkormányzata mint a helyi közutak kezelője a toronyház körüli és a buszpályaudvar melletti – Koháry úti – lakóterületen feltételekhez kötött várakozási övezetet alakít ki. A két területen lakók – kérelemre, lakásonként egy darab – parkolási engedélyt kaphatnak.

A parkoló zónákban legfeljebb két órán keresztül lehet majd várakozni reggel 7 és délután 19 óra között. A feltételekkel használható két várakozási övezetben két óra időtartamig bárki díjmentesen parkolhat – számolt be róla szerdán a gyongyos.hu. Mint írják, a parkolási idő kezdetét a parkoló autó tulajdonosának kell beállítania egy – papírboltokban kapható, tanszerként szolgáló – műanyag órán, melyet jól látható módon és helyen kell kihelyezni a gépjárműben. Ettől az időponttól számított két óra időtartamig lehet parkolni szankció nélkül.

Nap közbeni két órát meghaladó parkolás a kérelemre kiadott parkolási engedéllyel lesz lehetséges, melyet a két területen lakók kaphatnak az alábbi feltételekkel:
– A lakás tulajdonosa vagy résztulajdonosa, aki lakcím kártyával igazoltan a lakásba van bejelentve,
– Lakásonként legfeljebb egy parkolási engedély kapható. Több tulajdonos esetén a többségi tulajdonos, egyenlő arányú tulajdonosok közül csak az egyik kaphat, ha az igénylést minden tulajdonos aláírta.
– Parkolási engedély igénylése „Parkolási engedély iránti kérelem” nyomtatványon igényelhető,
– A parkolási engedély érvényessége a kiadástól számított egy év
– A parkolási engedéllyel kapcsolatos eljárási díj 2 ezer forint évente
– Az elkészült, érvényesített parkolási engedélyt személyesen lehet átvenni, vagy tértivevénnyel kipostázásra kerül az igénylő címére.

Az új parkolási rend bevezetése a megfelelő előkészítést követően augusztus 31. és szeptember 15. között fog megtörténni az új parkolási rendet jelző táblák kihelyezésével.

A táblák kihelyezését követően a két – feltételekkel használható – parkoló zónában minden várakozó gépjárműben kell lennie vagy parkolási kártyának vagy a parkolás kezdetét jelző órának. Ha egyik sem lesz jól láthatóan a gépjárműben, akkor a gépjármű tulajdonosa szankcióra számíthat.

2018.07.25.

Forrás: gyongyos.hu

BALATON - Fizetős, vagy sem? Parkolási körkép a déli parton

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Azok a turisták, akik az idén nyáron a Balaton déli partjánál pihennek, néhány változással szembesülhetnek. Vannak települések, ahol olcsóbbá vált a parkolás, s vannak olyanok, ahol új utcákban vezették be a fizetős várakozást.

A fizetős parkolás mindenki mumusa, hiszen ki szeret ezzel bajlódni és figyelni, hogy mikor jár le a jegy. Főleg, ha önfeledten hűsölhetne a Balatonban?

Mégis vannak olyan tóparti települések, ahol megelégelték az önkormányzatok a nagy mennyiségű járművet és szigorítottak az autóval várakozás szabályain. Így tettek Zamárdiban is, ahol a part menti sáv lett fizetős az idei nyártól. Az erről szóló helyi rendeletben két parkolási zónát állapított meg a déli-parti város képviselő-testülete: az I. zónában május 15. és szeptember 15. között kell parkolójegyet vásárolni, a II. számú zónában pedig egész évben. Az időszakosan fizetős utcák jellemzően közvetlenül a part közelében futnak, vagy oda vezetnek.

Fizetősre váltott Balatonfenyves is, számolt be Lom­bár Gábor polgármester.

– A Balatonpart utca lesz fizetős július 1-jétől augusztus 31-ig – mondta a településvezető. – A jegykiadó automatákat már letelepítettük. Erre azért volt szükség, mert a strandunk ingyenes, és nem szerettük volna fizetőssé tenni, de valamilyen bevételt generálni kellett.

Ezért döntött a képviselő-testület a fizető parkolórendszer bevezetése mellett. Elmondása szerint ezzel kontroll alatt tudják tartani a hatalmas mennyiségű autót, amely a nyári időszakban érkezik az ingyenesen látogatható fürdőhelyre.

Balatonföldváron olcsóbb lett a parkolás, tájékoztatott a városháza sajtószóvivője, Futó Zsófia. A kikötő környékén a korábbi 350 forintról, 300-ra csökkent az óránkénti parkolás díja, a kettes zónában a Bajcsy-Zsilinszky és a Vak Bottyán utcákban 300-ról, 250 forintra mérsékelték az árakat.

Siófokon nem változott a fizetős utcák köre, jelezte Gyulai László, a Siófoki Önkormányzati Hivatal hatósági osztályvezetője. Az árak is változatlanok, így nem kell drágulással számolniuk a turistáknak.

Balatonbogláron, Balatonszemesen és Balatonszárszón ingyenes a parkolás.

Dorogi Sándor, Balatonszárszó polgármestere a sonline.hu kérdésére elmondta: a településen szívesen látják a turistákat egész évben természetesen autóval is, ha az elektromos, annak még jobban örülnek.

2018.07.01.

Forrás: hirbalaton.hu

Szombathely - Még több helyen kell majd fizetni a parkolásért, bővülnek a fizetős zónák

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Újabb négy parkolóra terjesztik ki a fizetési kötelezettséget Szombathelyen, de erre még a közgyűlésnek is rá kell bólintania. A tervek szerint ezeken a területeken is fizetni kell majd a parkolásért:

Széll Kálmán utca, a Vörösmarty M. u. és az Éhen Gyula tér között

Széll Kálmán utca 51. A-C tömbbelső

Vasút utca, az Éhen Gyula tér és a Szent Márton utca között

Kisfaludy S. utca, a Vörösmarty M. u. és a Nádasdy F. u. között

A bővítésről még a tavaly áprilisi közgyűlésen döntöttek a képviselők, a részletes javaslatot a Szova Zrt. készítette el. Az új fizetőparkolók kialakítása egyébként a közlekedési rend módosításával is jár. A tervek szerint:

A Széll Kálmán utca érintet szakaszán (Vörösmarty u. és Éhen Gyula tér között) párhuzamos parkolókat alakítanak ki

A Széll Kálmán 51. A-C tömbbelsőjében párhuzamos és merőleges parkolók lesznek

Az Éhen Gyula tér 1-3. előtt párhuzamosak lesznek a parkolóhelyek

A Vasút u. 1-7 előtt lesznek párhuzamos és merőleges parkolók is

De a legfontosabb:

A Kisfaludy Sándor utcát a Vörösmarty és a Nádasdy között egyirányúsítják, mégpedig a Nádasdy felől a Vörösmarty irányába

és ezen a szakaszon párhuzamosak lesznek a parkolók.

Ha a június 25-i közgyűlés elfogadja a tervet, a változások szeptember 1-vel lépnek életbe. Az új fizetőparkolók a 2-es, sárga övezetbe tartoznak majd, ahol személyautóknak 200 forint/óra a parkolási díj.

2018.06.22.

Forrás: nyugat.hu

Pécs - Csaknem egy évtized után drágult a parkolás

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

A közgyűlés döntése nyomán többet kell fizetni a helyi járatú autóbuszokon az utazásért, és a parkolás is drágult. A szolgáltatások díja évek óta változatlan volt, a mostani emelésből befolyó bevételeket pedig visszaforgatják, többek között a sofőrök béremelésére, valamint új, megbízhatóan működő parkolóautomaták vásárlására fordítják. Nem lesz több visszaköpött százas, kétszázas.

Ugyancsak a legnagyobb úr, a muszáj miatt van szükség a parkolási díjak emelésére. Erről szólva Decsi István, Pécs alpolgármestere a szavazást megelőzően azt közölte: az üzemeltető Biokom Nonprofit Kft. 2011 óta nem emelt árat, miközben szükségessé vált a kizárólag érmés fizetésre lehetőséget biztosító - csaknem húszéves - jegykiadó-automaták korszerűsítése.

A jelenleg használt gépek egyre többször romlanak el, s nagyon sokan találkoztunk azzal is, hogy „visszaköpik" a százasokat, kétszázasokat.

Összesen 160 (azért van ilyen sokra szükség, mert rendelet írja elő, hogy az automaták nyolcvan százaléka legfeljebb 75 méteres gyaloglással elérhető legyen) berendezést kell lecserélni.

A tervek szerint napelemmel működő automatákat vásárolnak, amelyek alkalmasak lesznek a bankkártyás fizetésre, illetve akár városkártya (Tüke-kártya) elfogadására is, így - bizonyos feltételekkel - kedvezményes parkolásra is jogosultságot szerezhetnek az ezzel rendelkező autósok.

Parkolás díjak Pécsett és más városokban, az áremelés előtt:

A pécsi parkolási díjak egyébként - minden híresztelés dacára - az emelés (az 1. zónában 300-ról 400-ra, a 2. díjzónában 160-ról 200 ra, a 3. díjzónában 100-ről 120 forintra) után sem a legdrágábbak az országban, Szegeden például 480, Sopronban 420, míg Budapesten 525 forintot kell fizetni óránként a legdrágább övezetben.

2018.06.22.

Forrás: pecsiujsag.hu

Esztergom - Vége, nincs több ingyenes parkolás

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Esztergomban már csak két hétig élvezhetik az autósok a minden fizetési kötelezettségtől mentes parkolást.

Vége, nincs több ingyenes parkolás Esztergomban

Tavaly ősszel döntött úgy Esztergom önkormányzata, hogy az év első felében az autósoknak nem kell fizetni a városban a parkolásért. Közeleg azonban 2018. június 30., a képviselő-testület pedig nemrég úgy döntött, nincs hosszabbítás, július 1-től ismét fizetniük kell az autósoknak. Úgy vélték ugyanis, a belvárosban tarthatatlan állapotok alakultak ki az ott szabadon várakozó autók miatt. Egyben javaslatként fogalmazódott meg, hogy Esztergomnak új parkolóhelyeket kell kialakítania.

Így azután figyelem, az esztergomi parkolóautomatákon már most ott van a figyelmeztetés: "Tisztelt Autósok! 2018. július 1. napjától a parkolás újra díjköteles lesz."

2018.06.15.

Forrás: hvg.hu