Békéscsaba - Beüzemelték az automatákat: három újabb övezetben kell fizetni a parkolásért

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Újabb három övezetben kell fizetni a parkolásért Békéscsabán. A rendelet elvileg június elsejétől lépett volna életbe, de az automaták csak csütörtökön érkeztek meg.

A berendezések már üzemelnek, így péntektől fizetni kell az Árpád sor fürdőhöz közel eső szakaszán, valamint a Szabó Dezső és Jókai út által határolt lakóövezetben. A Damjanich utca Bartók Béla úthoz közelebbi részén nem helyeztek el automatákat, itt mobiltelefonnal lehet fizetni a parkolásért.

A parkolókat működtetető Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója elmondta: a fizetős rendszer elvileg június elején lépett volna életbe, de a finanszírozási folyamat csúszása miatt késett az automaták beszerzése. Eddig nem kellett fizetni a rendeletben meghatározott három területen, amely érinti az Árpád sor fürdő előtti szakaszát, a Damjanich utca Bartók Béla úthoz közel eső részét, valamint a Szabó Dezső és a Jókai utca által határolt lakóövezetet, ahol elsősorban piaci napokon gyakorlatilag lehetetlen megállni, mivel az autósok a garázsok elé is beállnak. Mindhárom területet – az ott élők kérésének eleget téve – vonták be a fizető övezetek körébe – tájékoztatott Kozma János.

 

Új parkoló automata az Árpád soron Fotó: Máthé Csongor
Új parkoló automata az Árpád soron Fotó: Máthé Csongor

Csütörtökön megérkeztek az automaták, a megbízott cég munkatársai pedig üzembe helyezték a hét berendezést. Az Árpád fürdőnél négy, a Szabó Dezső utcánál pedig három új automatát helyeztek el. Az üzemeltető a Damjanich utcában, a Bartók Béla utcához közel eső részén közel 20 autó parkolására alkalmas fizető övezetet alakított ki. Itt a jövőben sem lesznek automaták, így mobiltelefonos fizetésre van lehetőség.

 

Fizetős parkolók a Damjanich utcában Fotó: Ujházi György
Fizetős parkolók a Damjanich utcában Fotó: Ujházi György

Az ellenőrök a parkoló automaták beüzemelése után sem bírságolnak egyből, a július végéig tartó türelmi időszak alatt csak figyelmeztetik az autósokat a fizetésre, emellett az érintett területeken élők is megvásárolhatják még lakossági bérletüket – tette hozzá a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója.

2019.07.19.

Forrás: behir.hu

Se készpénz, se jegy, se mobil nem kell az új parkolási rendszerhez

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

A magyar fejlesztésű Rollet applikációval tucatnyi budapesti zárt parkolóban nem kell többé jegyet húznunk, se aprópénzzel bajlódnunk, vagy a mobilunkról indítanunk a parkolást, csak behajtunk és ha végesztünk, kihajtunk. Ennél egyszerűbb megoldás nem létezik.

A felhasználónak roppant egyszerű dolga van: a rendszám és a bankkártya adatok egyszeri regisztrálása után már készen is áll az érintésmentes parkolásra. A Rollet felismeri az autót és automatikusan felnyitja a sorompót a jármű előtt. A fizetés is teljesen automatizált, a rendszer levonja a parkolódíj összegét a bankkártyáról és felnyitja az autós előtt a sorompót.

A parkolásért nem számítanak fel kényelmi díjat, így a felhasználó pont annyit fizet, mintha jeggyel parkolna.

Júniustól 12 helyszínen lesz elérhető a szolgáltatás Óbudán, Hegyvidéken és a belvárosi kerületekben, valamint a Lupa-tónál.

"Büszkék vagyunk arra, hogy mostantól a főváros fontos helyszínein is ott lehetünk azok után, hogy Debrecenben már autósok ezrei használják a Rolletet. Ez a tucatnyi új parkoló csak a kezdet, az egész országban szeretnénk elterjeszteni az érintésmentes parkolást és ebben stratégiai partnerünk a legnagyobb hazai parkolóhálózat, a Star Park." - meséli Andy Zhang, a Rollet alapítója és ügyvezető igazgatója.

"Régóta kerestünk olyan partnert, aki képes a leginnovatívabb technológiával automatizálni a parkolóinkat. A Rolletnek köszönhetően mostantól itthon még szinte ismeretlen, zökkenőmentes parkolási élményt tudunk nyújtani mindenkinek, aki igénybe veszi a Sparking szolgáltatásunkat." - nyilatkozta Dubitz András a Star Park tulajdonosa és ügyvezetője az együttműködés bejelentésekor.

Az egy éves születésnapját ünneplő startup tavaly júniusban Debrecenben debütált, azóta a város Smart City programjának egyik legismertebb szereplőjévé vált. Debrecenben jelenleg 8 parkolóban érhető el ez az automatizált fizetési rendszer, köztük a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren is, ahol becslések szerint 700 ezer utas fordul meg a 2019-es évben.

2019.06.13.

Forrás: origo.hu

Siófok ingyenes parkolási lehetőséget biztosít

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Siófok Város Önkormányzata a Horgony utcánál és a Kossuth Lajos utca, Vilma utca által határolt területen ingyenes parkolási lehetőséget biztosít bárki számára – olvasható a város honlapján. A hirbalaton.hu információi szerint a városvezetés a parkolási gondok enyhítése miatt döntött így, kölönösen a várható nagyrendezvényekre tekintettel.

 
Az egész nyáron ingyenes maradó két siófoki parkolóban az őrzés nem biztosított, a parkolók csak saját felelősségre vehetők igénybe.
 
2019.05.26.
 
Forrás: siofok.hu

Elektromos autózás: Vége az e-autók ingyentankolásának 5 budapesti ELMÜ-töltőoszlopon

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Az ELMŰ-ÉMÁSZ honlapján megjelentetett keddi tájékoztatás szerint május 28-tól véget ért a  cég  elektromos üzemű autók töltésére szolgáló töltőoszlopainak teljes körű ingyenessége.  

Az áramszolgáltató cég kWh-alapú elszámolást és fizetést vezet be az e-autó töltőin, ennek tesztüzeme a keddi napon megkezdődött, számolt be a hírről a cég közleménye alapján a HVG. A tesztüzem egyelőre öt oszlopot, illetve a rajtuk lévő összesen tíz töltőpontot érinti, az ELMÜ többi töltőoszlopán továbbra is ingyenesen tölthetik fel járműveiket az autósok, legalábbis egyelőre.

Az 5 kijelölt töltőoszlop (10 töltőpont) elérhetősége:

  • 1054 Budapest, Akadémia u. 1.
  • 1146 Budapest,  Állatkerti körút 1.
  • 1065 Budapest,  Bajcsy-Zsilinszky út 15.
  • 1073 Budapest,  Erzsébet krt. 13.
  • 1132 Budapest, Tisza utca 1. 

Fontos információ, hogy a cég a következő egy hónapban csak jelképesnek számító , 10 Ft/kWh egységárat számol fel a töltésért.  A fizetési megoldás teljesen digitálisan, az eCharge+ applikációban rögzített bankkártyával történik.

A tesztidőszak alatt a többi töltőpont továbbra is ingyenes marad, a tesztidőszak sikeres lezárását követően viszont a társaságunk összes nyilvános közterületi töltőoszlopa fizetőssé válik majd.

A szolgáltatás tervezett egységára 99 Ft/kWh lesz, így egy 30 kWh-s akkumulátorral szerelt gépjármű teljes feltöltése valamivel kevesebb, mint 3000 Ft-ba kerül majd, amivel egy átlagos kompakt kategóriás jármű 180-200 km-t tud megtenni városi-elővárosi környezetben. Ez valamivel több, mint fele akkora költséget jelent egy benzines autóhoz képest.

Az  ELMŰ-ÉMÁSZ szerint a  töltési szolgáltatás üzleti alapra helyezésével a minőség fenntartása és növelése volt a cél, mivel hosszú távon csak üzleti alapon tudnak minőségi, elérhető, hozzáférhető és megbízható töltési szolgáltatást nyújtani az ügyfeleinknek.

A cég az árképzés indoklásaként azt is közölte, hogy a közterületi töltők célja alapvetően nem az otthoni töltés kiváltása, hanem a napi közlekedési szükségletek támogatása. Ezt a célt a cég szerint akadályozza, ha a közterületi töltés olcsóbb, mint az otthoni (vagy akár ingyenes), mert akkor azok a felhasználók is a közterületi töltőpontokat fogják preferálni – és foglalni –, akik otthon is tudnának tölteni.

2019.05.29.

Forrás: index.hu

 

12+1 aranyszabály, hogy ne kapj parkolási bírságot

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive

Még mindig aktuális a Budapesti Békéltető Testület által összeállított 12+1 aranyszabály, amelyekre érdemes a fogyasztóknak odafigyelni, mert ezek betartásával felesleges bosszúságoktól kímélhetik meg magukat.

1. Fokozottan kell ügyelni a parkolási zónákat jelző táblákra

Minden esetben járjanak el körültekintően a fogyasztók, ha járművükkel várakozásra készülnek, és figyeljék az erre vonatkozó tájékoztatást adó jelzőtáblákat. Ez különösen azért fontos, mert a „Várakozási övezet zóna tábla” egy teljes zónát jelöl ki, így azon belül a várakozóhelyek előtt külön tájékoztató tábla nem szükségszerűen kerül kihelyezésre, ha különös feltétele nincs az adott útszakaszon történő várakozásnak.

2. Amilyen gyorsan csak lehet meg kell váltani a parkolójegyet, vagy indítani kell a mobilparkolást

Nagyon fontos, hogy a parkolójegyüket a várakozás megkezdését követően haladéktalanul meg kell váltaniuk a fogyasztóknak. Törekedjenek arra, hogy a parkoló-automatából váltott jeggyel a járművükhöz mielőbb visszaérjenek, mobilparkolás esetén pedig a visszaigazoló SMS megérkezéséig ne hagyják el a járművüket, várják azt meg.

3. A parkolójegyet mindig jól láthatóan kell kitenni a szélvédő mögé

Tartsák észben a fogyasztók, hogy a parkoló-automatából váltott jegyet az első szélvédő mögött, kívülről jól láthatóan kell elhelyezniük úgy, hogy az érvényességi idő jól olvasható legyen. Sok bosszúságtól kímélhetik meg magukat, ha ellenőrzik a jármű elhagyásakor a szelvény olvashatóságát.

2016.04.03. napjától nincs helye utólagos bemutatásnak, és nem mentesülhetnek a fogyasztók a pótdíj megfizetése alól akkor, ha az érvényes parkolójegyüket nem megfelelően helyezték el a gépjárműben.

4. Nagyon kell figyelni a parkolási idő végére vagy a mobilparkolás leállítására is

Amennyiben az adott zónában a parkolás maximális ideje korlátozott, úgy annak az időnek a lejártával el kell hagyniuk a fogyasztóknak a gépjárművükkel a parkolóhelyet. A parkoló-automaták nem adnak ki a maximális várakozási időnél hosszabb időtartamra parkolójegyet, a mobilparkolás pedig a maximális várakozási idő elteltével leáll.

Különösen ügyeljenek ezért mobilparkolásnál és mindig fordítsanak figyelmet a szolgáltatótól kapott üzenetekre. Az adott várakozási helyre vonatkozó maximális várakozási időt a zónatábla vagy a várakozóhely tábla kiegészítő táblája jelzi.

5. Ezekben az esetekben szabhatnak ki pótdíjat

Ha a jármű díjfizetési kötelezettség alá eső várakozási területen díjfizetés nélkül várakozik, vagy a kifizetett várakozási időt egy óránál rövidebb időre történt fizetés esetén 5 perccel, egy órára vagy annál hosszabb időre történt fizetés esetén legalább 15 perccel túllépi, várakozási esetenként egy órai várakozási díjat, továbbá pótdíjat kell fizetni.

A vállalkozások az 5, illetve 15 perces türelmi időt az utolsó érvényesen megváltott parkolójegyhez képest vizsgálják, így a parkolójegy újraváltásával az 5 perces türelmi időt 15 percesre hosszabbítani nem lehet. Nem a várakozás ideje számít tehát, hanem az utolsó parkolójegy érvényességi idejének hossza.

6. Egy autós egy nap maximum csak egyszer kaphat mikuláscsomagot 

A díjfizetési kötelezettség alá eső várakozási területen díjfizetés nélkül várakozó járműre ugyanazon a várakozási területen egy naptári napon belül pótdíj csak egyszer szabható ki. Ha a várakozási területen a várakozás csak meghatározott időtartamig engedélyezett, és a díjfizetés nélküli várakozás ezt meghaladóan történik, a pótdíj megfizetése nem mentesít a külön kivetett szabálysértési bírság megfizetése alól.

7. Az érvényesen megváltott parkolójegy korlátlan ideig bemutatható

A gépjármű üzemben tartója mentesül a külön jogszabályban meghatározott egyórai várakozási díj és pótdíj megfizetése alól, ha:

  1. A várakozási díjat megfizette.
  2. Az ellenőrzés időpontja és a parkolójegy – vagy a mobiltelefonos parkolási díjfizetés – érvényességének kezdő időpontja között nem telt el 5 percnél hosszabb idő és
  3. A parkolásüzemeltető ügyfélszolgálati irodájában az eredeti parkolójeggyel, vagy a mobiltelefonos parkolási díjfizetés megtörténtét igazolható sikeres ügyfélrendelkezés visszaigazolás bemutatásával igazolta.

A parkolójegyek utólagos bemutatása 2015.09.17. óta határidő nélkül lehetséges, vagyis megszűnt a korábbi öt munkanapos jogvesztő határidő. Fontos, hogy ez az öt perces türelmi idő nem érvényesül a lejárt parkolójegyek után váltott következő, megszakítatlan várakozást biztosító jegyvásárlás esetében.

8. Új parkolásnál a régi, lejárt jegyet el kell távolítani a szélvédő mögül

Arra is figyeljenek oda a fogyasztók, hogy új parkolási esemény megkezdésekor a korábbi, lejárt jegyet távolítsák el a szélvédő mögül. Ezzel elkerülhető, hogy a várakozási eseményt félreértésből lejárt parkolási eseménynek véljék, mely esetben nem alkalmazható az 5 perces türelmi idő.

9. Az átparkolás alóli felmentés csak a jelzett útszakaszokon érvényes

Az úgynevezett „átparkolás” vonatkozásában kisegítő szabály, hogy nem minősül díjfizetés nélküli várakozásnak, ha a gépjármű két szomszédos kerületi önkormányzat közigazgatási területét határoló úton vagy téren, valamint ezen határoló utat vagy teret keresztező úton, a határoló úttól vagy tértől számított első útkereszteződésig várakozik és a parkolójegyet a szomszédos kerületi önkormányzat területén, azonos díjövezetben elhelyezett parkolójegy-kiadó automatánál váltották meg, vagy a mobiltelefonos parkolási díjfizetési rendszert a szomszédos kerületi önkormányzat területén azonos díjövezetre érvényes kóddal indították el.

Ez a mentesülés azonban kizárólag a jelzett útszakaszokon érvényes, és ott is csak abban az esetben, ha a tévedésből fizetett parkolójegy azonos díjazású másik zónára vonatkozik.

10. Mozgáskorlátozottak ingyenes parkolása csak akkor szabályos, ha kihelyezték az igazolványt a szélvédő mögé

A mozgásukban korlátozott fogyasztók kizárólag akkor mentesülhetnek a pótdíj megfizetése alól, ha eredeti és érvényes parkolási igazolványukat a gépjármű első szélvédője mögött jól láthatóan elhelyezték, vagy, ha azt az első szélvédő mögött elhelyezték ugyan, de annak előlapja az érvényesség és a jogosultság ellenőrzése céljából nem teljes egészében látható, vagy azt hátlappal felfelé helyezték el, de azt a parkolásüzemeltető ügyfélszolgálati irodájában bemutatják.

Az igazolvány utólagos bemutatása 2015.09.17. óta határidő nélkül lehetséges, vagyis megszűnt a korábbi öt munkanapos jogvesztő határidő.

11. A budapesti védett övezetekre külön parkolási szabályok érvényesek, ezek felől tájékozódni kell

Külön szabályok érvényesek a védett övezetekre, melyek külön figyelmet követelnek meg a fogyasztóktól. A zárt rendszerű védett övezetekbe történő behajtáskor a fogyasztók igazolást (parkolójegyet)  kapnak, mely alapján kihajtáskor kell megfizetniük a parkolási díjat. Amennyiben ezt az igazolást a kihajtáskor nem tudják bemutatni, úgy pótdíjat kötelesek fizetni. Ilyen védett övezet a fővárosban a Budai Vár és a József Attila lakótelep övezete.

12. A mobilparkolás kényelmes, de nagyon érdemes odafigyelni egy két dologra

Mobilparkolás esetén is járjanak el körültekintően a fogyasztók. A véletlen karakter-tévesztés esetén a jogszabály nem ad mentesülési lehetőséget a pótdíj alól. Egyes kerületi önkormányzatok saját önkormányzati rendeletei tartalmaznak erre vonatkozó mentesülést, de a fővárosban ez nem kötelező. Vonatkozik ez ugyanúgy a zónakódra, mind pedig a várakozó jármű rendszámára.

Ha a zónakód megadása során tévesztenek számjegyet a fogyasztók, úgy nem a várakozási helynek megfelelő zónába váltanak jegyet, amennyiben pedig a rendszámban ütnek el karaktert, úgy az adott jármű vonatkozásában nem lesz érvényesen elindított parkolásuk.

Ne bízzanak meg feltétel nélkül a mobilparkolást segítő applikációkban, hanem ellenőrizzék a zónakód helyességét, alkalmanként előfordul ugyanis, hogy az automatikusan felkínált zónakód nem a várakozás helyének megfelelő zónára vonatkozik.

12.+1 Utazás során, vagy ismeretlen városban legyünk sokkal körültekintőbbek

Legyenek körültekintőek a fogyasztók akkor, ha általuk ismeretlen városban várakoznak járművükkel. A várakozás rendét, így például a várakozási díj megfizetésének lehetséges módjait részletesebben az egyes települési önkormányzatok rendeletei szabályozzák, esetlegesen egymástól is eltérően.

2019.04.23.

Forrás: Budapesti Békéltető Testület