Július elejétől ismét fizetőssé válik a közterületi parkolás Magyarországon

User Rating: 0 / 5

Star InactiveStar InactiveStar InactiveStar InactiveStar Inactive
 

Meddig ingyenes a parkolás? Mostanában nagyon sok autós feltette ezt a kérdést magának és másoknak, ami nem csoda, hiszen már május végén lehetett arról hallani, hogy június vége felé újra fizetős lesz a parkolás országszerte.

A közterületi parkolás április 6-án, a koronavírus-járvány ideje alatt hozott kormánydöntés alapján vált ingyenessé Magyarország teljes területén.

„A koronavírus-járvány elleni védekezés egyik legfontosabb eszköze az emberek közötti biztonságos távolság fenntartása. Mivel zsúfolt tömegközlekedési járatokon ez nem vagy csak korlátozottan lehetséges, fontos, hogy aki tudja, használhassa a saját autóját, emiatt indokolt a kerületi parkolási díjak megszüntetése” – magyarázta az MTI-nek a kormány döntését Orbán Viktor miniszterelnök április 5-én.

Zhvg: A Levegő Munkacsoport szerint az ingyenes parkolás többet ...

A 2020. évi LVIII. törvény 69. § (1) (A humánjárvány terjedésének csökkentése érdekében) pontosan így rendelkezik:

  • a) a helyi közutak, valamint a helyi önkormányzat tulajdonában álló közforgalom elől el nem zárt magánutak, terek, parkok és egyéb közterületek, valamint
  • b) az országos közutak, valamint az állam tulajdonában álló közforgalom elől el nem zárt magánutak, terek, parkok és egyéb közterületek várakozási területeinek a járművel történő, várakozási célú használatáért 2020. július 1-jéig várakozási díjat nem kell fizetni.

Az ingyenes parkolás a Budapesten és több vidéki városban is telítette a parkolókat, és volt, ahol a parkolóhelyeket kereső személyautók miatt többszörösére nőtt a forgalom, pillanatok alatt megteltek a közterületi parkolók, a forgalmasabb helyeken szinte lehetetlen volt szabad parkolóhelyet találni.

Az ingyenesség miatt túltelített parkolókon túl megnövekedett a szabálytalan parkolások száma is.

Kollázs: estiujsag

Kép forrása: estiujsag.hu

Az elmúlt hónapok tapasztalatai is rámutattak: A fizető parkolási övezetek üzemeltetésénél nem a díjbevétel a legfontosabb szempont, hanem annak forgalomszabályozó hatása.

Adidas Yeezy Boost SPLY - 350 V2 OFF-WHITE white men shoes