A parkolás története

 Az első parkolóóra

A belvárosi kereskedők az alacsony forgalom miatt úgy döntöttek, hogy a Kereskedelmi Kamarához fordulnak, akik a Közlekedési Bizottság elnökét, Carl C. Magee-t bízták meg a feladattal, hogy megoldást találjon az Oklahoma parkolási gondjaira.

Magee a probléma megoldására egy gépet álmodott meg, - amit napjainkban parkolóóraként ismerünk - egy eszközt, amely korlátozza a parkolás idejét. Ez nagy kihívás volt akkoriban, mivel a gépnek megbízhatóan kellett működnie minden időjárási körülmény mellett, védettnek kellett lennie a vandalizmus ellen, emellett elvárás volt a költséghatékony működés is. Az általa megálmodott parkolóóra szabadalmát 1932. december 21-én védette le.

Annak érdekében, hogy egy működő prototípus kerüljön megépítésre, tervpályázatot hirdetett az Oklahoma Egyetem Mérnöki Tanszékének diákjai között. A legjobb design tervezője számára 160$, egy működő modell elkészítéséért 240$ pénzjutalmat ajánlott fel. A verseny 1933. február 17-től május 6-ig tartott, azonban a mérnökhallgatók által tervezett eszközök egyike sem felelt meg az elvárásoknak.

Az első működő parkolóórát Holger George Thuessen és Gerald A. Hale tervezte. Hale és Thuessen 1933-ban kezdett el dolgozni Carl Magee felkérésére a parkolóóra projekten. Thuessen az Oklahoma Mezőgazdasági és Gépészeti Főiskola mérnökprofesszora (ma Oklahoma Állami Egyetem), Hale az egyetem egykori mérnök hallgatója volt. A terveik alapján megvalósított belső szerkezetre a külső burkolatot egy helyi vízvezeték-szerelő készítette el. Az általuk tervezett automatát „Black Maria”-nak nevezték el.

 Black Maria
Az első parkolóóra, a „Black Maria”


1935. május 13-án Carl Magee szabadalmaztatta a „Black Maria” tervei alapján készült, saját formatervezésű parkolóóráját, mely a Park-O-Meter No. 1. nevet kapta. Az első eszközök legyártását a tulsa-i MacNick Company-ra bízta, a vállalkozás az oklahoma-i olajmezőkön alkalmazott, nitroglicerines robbantáshoz használt mechanikus időzítő gyártásával foglakozott akkoriban.

Az első parkolóórák (175 db) 1935. július 16-án került telepítésre Oklahoma City-ben, a First Street és Robinson Avenue délkeleti oldalán. A parkolásért 5 centet (mai értéken kb. 0.8 $) kellett fizetni óránként.
Az első parkolóóra napjainkban is megtekinthető, az oklahoma-i Történeti Központban került kiállításra.

history of the parking meter 20616 1 ParkOMeterNo.1
   
Carl C. Magge és a a Park-O-Meter No. 1.

Később Carl C. Magee Magee-Hale Park-O-Meter Company néven céget alapított, mely megkezdte a parkolóórák sorozatgyártását. A cég később megváltoztatta a nevét POM-ra (Park-O-Meter rövidítés alapján) és a mai napig parkolóórák gyártásával foglalkozik.
Magee szabadalma nem az első volt a parkolóórák között. Az első parkolóóra szabadalmi joga egy vállalkozó, Roger W. Babson nevéhez fűződik, ő 1928. augusztus 30-án védette le találmányát. Babson-nak az az ötlete támadt, hogy a parkolóórát a mellette álló jármű akkumulátora működtesse, ehhez azonban minden esetben csatlakoztatni kellett volna az autókat a parkolóórához. Babson-t azonban nem emlegetik a parkolóóra atyjaként, mivel találmánya soha nem volt több, mint egy ötlet.

A parkolóórák elterjedése az USA-ban

Az első parkolóórákat Oklahoma egy belvárosi utcájának egyik oldalán telepítették. A forgalom szabályozás pozitív hatása néhány napon belül érezhető volt, három nappal a telepítés után az utca másik oldalán található üzletek tulajdonosai is követelték, hogy az ő boltjuk elé is telepítsenek parkolóórákat. Ennek oka egyszerű: Azon az oldalon, ahol fizetni kellett, az autósok csak rövid ideig használták a parkolókat, így időnként lehetett üres helyett találni, az utca túloldalán azonban ugyanaz az autó parkolt egész nap.


nickel parking meter
Korabeli újságcikk a parkolóóra bevezetéséről, működéséről


A legtöbb embernek nem tetszett a fizető parkolók kialakításának ötlete, mivel azok korábban ingyenesek voltak. Az Oklahoma City-ben élő emberek azonban hamarosan belátták, hogy a rendszer bevezetése miatt a járműforgalom enyhült és a torlódások is megszűntek a belvárosban.
A parkolóórák az oklahoma-i sikereknek köszönhetően hamarosan az egész országban elterjedtek. Az 1930-as évek vége előtt szinte minden nagyobb városban parkolóóra által szabályozott rendszer került bevezetésre. Nem sokkal később a POM mellett más cégek is, mint pl. a Dual Parking Meter Company, Mark-Time and Duncan-Miller is megkezdte a saját fejlesztésű parkolóóráinak gyártását és telepítését.
A 1940-es évek elején már több, mint 140.000 db parkolóóra üzemelt az Egyesült Államokban, napjainkban ez a szám 4- 5 millió darabra emelkedett.

A parkolóóra technológiai fejlődése

Az első parkolóra egy teljesen mechanikus szerkezet volt, főbb alkotóelemei a következők: érmefogadó egység, indítómechanizmus és a fennmaradó időt jelző mutatós kijelző. A parkolóórát a pénzérme bedobása hozta működésbe, egy mutató jelezte, mennyi idő áll rendelkezésre és egy felcsapódó piros zászló jelezte, ha lejárt a parkolási idő. Az első parkolóórák kizárólag egy érmefajta elfogadását támogatták.

popularmechanics1959

A parkolóóra működési mechanizmusa (Popular Mechanics, 1959)

Az 1936-ban megindult sorozatgyártástól kezdve az alapfelépítés és működés gyakorlatilag évtizedekig változatlan maradt, mindössze a felhasznált anyagok minősége és a külső design újult meg. A helytakarékosság miatt egy idő után két egybeépített órát tettek egy oszlopra, hogy a két szomszédos parkolót kiszolgálják.

Az 1985-ben kezdődött meg a parkolóóra technológiai fejlődése, megjelentek az első elektronikus változatok, billentyűzettel, kijelzővel. A mechanikus gépek helyett akkumulátoros rendszerű eszközök kerültek telepítésre. Az akkumulátor működtetett rendszerekre történő átállás 1995-ben, New York városában kezdődött el, az utolsó mechanikus mérő leszerelése  2006-ban történt. Ezen eszközöknek vitathatatlan előnyük volt, hogy mechanikus társaiknál sokkal könnyebben átprogramozhatók voltak.

1990-ben kezdtek terjedni az ún. pay-and-display megoldású rendszerek, ezek a parkolóautomaták már parkolójegy nyomtatására is képesek lettek. Az automatába bedobott összeg alapján megváltott jegyet az autósnak a jármű első szélvédője mögé, jól látható részére kell elhelyezni, hogy annak érvényessége ellenőrizhető legyen. Ugyanebben az időben jelentek meg az első hitel- vagy bankkártyát is elfogadó készülékek is

Mára persze minden megváltozott, jött az elektronika, ma már jellemzően utcasarkonként van egy készülék, ahol parkoló jegyet lehet venni, vagy erre sincs szükség, a mobiltelefonnal elintézhető a jegyvásárlás.