Gyakran Ismételt Kérdések

PARKOLÁSI DÍJ MEGFIZETÉSÉVEL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK

Milyen módon lehet a parkolási díjat megfizetni?

Jegykiadó automatáknál: Parkolójegyet a szándékolt várakozási időnek megfelelő összeg megfizetésével lehet váltani. A pénzérméken túl (5-10-20-50-100-200 Ft) egyes üzemeltetők jegykiadó automatái bankjegyet is elfogadnak, vagy akár bankkártyás díjfizetés is lehetséges. A lehetőségekről a parkolóautomatákon kihelyezett információk alapján tájékozódhat.
Mobiltelefonnal: A fizető parkolási övezetekben a parkolási üzemeltetők által kiszabott díjak gyorsan és kényelmesen rendezhetők mobileszközökkel: SMS küldéssel, telefonhívással vagy mobilapplikációval. A mobil telefonos díjfizetési rendszer használatának részletes tájékoztatója a szolgáltatók honlapjain található.
 
Sorompós beléptetőnél: A bejárati sorompónál található terminálon található gomb megnyomásával kérjen jegyet! A jegy elvétele után a sorompó felnyílik, majd az áthaladás után automatikusan záródik. Visszaérkezéskor, mielőtt járművéhez megy, a parkolóban kihelyezett kassza automatánál, vagy ügyfélszolgálatnál egyenlítse ki a parkolási díjat. Az érvényesített jegyét a kijárati terminálnál olvastassa be, majd ezek után a sorompó felnyílik, a parkoló elhagyható. Egyes parkolókban rendszámfelismerő rendszer is működik, így kihajtáskor a jegy beolvasása nélkül is azonosítja a járművét és a parkolási díj megfizetését a rendszer
 
Parkolóbérlet: A fizető parkolók hosszabb távú, vagy rendszeres használata esetén parkolóbérlet vásárlása javasolt.
 

Van-e türelmi idő a jegyvásárlásra?

A jogszabály kizárólag a szabályosan megváltott és kihelyezett jegyek érvényességének lejárta után biztosít türelmi időt. Ha a jegyet egy óránál rövidebb időre váltották meg, akkor a türelmi idő öt perc, ha egy órára, vagy ennél hosszabb időre váltották meg akkor tizenöt perc. Nincs türelmi idő közvetlenül a várakozás megkezdése után. A gépkocsival történő megállás után haladéktalanul jegyet kell váltani, vagy elindítani a mobiltelefonos parkolást.
 

Pénzt szeretnék váltani a díjfizetés megkezdése előtt, van erre lehetőség?

Természetesen igen, de ezt nem a parkolás kezdetekor és nem a fizető övezetben kell megtenni! Tapasztalataink szerint az üzletek nemigen szeretik a csak pénzváltás céljából érkező ügyfeleket, több helyen el is utasítják az ilyen kérést. A pénzváltás így elhúzódhat, ezalatt lehetséges, hogy a gépjárműre pótdíj kerül kiszabásra, és ez a jogszabály alapján nem törölhető. A mobil telefonos díjfizetés szükségtelenné teszi az aprópénz használatát. Aki mégis készpénzzel kíván fizetni, annak előre kell gondoskodnia a megfelelő érmékről.

Nem működik az automata, mit tegyek?

 Ebben az esetben kérjük, váltsa meg parkolójegyét a legközelebbi automatánál, vagy a mobiltelefonos parkolás használatával. Az automaták hibáját az üzemeltető ügyfélszolgálatának telefonszámán be lehet jelenteni, ahol tájékoztatást is kaphat a lehetőségeiről.

Nem fogadja el az automata az érmét, mit tegyek?

A jelenleg forgalomban lévő 100 és 200 forintos pénzérme olyan ötvözetből készül, amely elektrosztatikusan könnyen feltöltődik, a használattól koszolódhat, vagy megsérülhet. Amennyiben az automata nem fogadná el az érmét, javasoljuk, többször, vagy másik érmével próbálkozzon, vagy tisztítsa meg a szennyeződéstől.

Miért nem tudom a mobillal kifizetni a parkolási díjat?

A mobiltelefonos díjfizetési rendszer technikai üzemeltetését nem a parkolási társaságok végzik, így az esetleges hibákat sem tudják elhárítani. ezért ezzel kapcsolatban a Nemzeti Mobilfizetési ZRT.-vel, vagy a mobil telefonos fizetést biztosító szolgáltatójával kell felvennie a kapcsolatot. Ha nem sikerül mobiltelefonnal elindítania a parkolást, akkor készpénzzel, az üzemeltető által kínált egyéb módon kifizetnie a parkolási díjat. A sikertelen mobil telefonos díjfizetési kísérlet nem mentesít a parkolási díj megfizetésének kötelezettsége alól!

Miért nem parkolhatok tovább, mint 3-4 óra ha kifizetem?

Mert jóval többen keresnek parkolóhelyet, mint amennyi a rendelkezésre álló közterületi várakozóhelyek száma. A várakozási díj mértéke és az időkorlát elősegíti a parkoló autók megfelelő forgását, e nélkül napközben már nem találnánk parkolóhelyet.

Kaphatok számlát a befizetett parkolási díjakról?

 
Az automatánál készpénzzel kifizetett parkolási díjról az üzemeltetetők ügyfélszolgálati munkatársai állíthatnak ki számlát, amelyet személyesen vagy postán tud átvenni. Ehhez az eredeti parkolási jegyet el kell juttatnia ügyfélszolgálati irodánkra, postán, vagy személyesen. 

Kell parkolójegyet váltani, ha műszaki hiba miatt kell leparkolnom?

 
A parkolóellenőrök nem vizsgálhatják, hogy az autós milyen célból parkolt le, ezért a műszaki hiba nem mentesít a díjfizetés alól. A gépkocsit érdemes a legrövidebb időn belül elszállítani, hiszen a közterületi parkolók nem alkalmasak gépjárműtárolásra.
 

PÓTDÍJJAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEK

Pótdíjfizetési felszólítást kaptam az autómra, mennyi időm van a pótdíj befizetésére?

15 napon belül a pótdíj összege nem emelkedik, ilyen esetben az adott napon belül díjköteles időszakra és további két órai várakozásra számított parkolási díjat kell megfizetnie. Amennyiben a pótdíjat 15 napon túl rendezi, pótdíj összege emelkedik, az egy órai parkolási díj negyvenegyszerese fizetendő.
A pótdíjon felül minden esetben további 1 órai parkolási díjat is meg kell fizetni.
 

A gépkocsit nem én használtam. Mégis nekem kell a pótdíjat fizetni, miért?

A 2008. május 1-től érvényes törvény szerint ebben az esetben az objektív felelősség elvét kell alkalmazniuk az üzemeltetőknek, amely szerint a gépjármű tulajdonosa/üzembentartója a felelős a parkolási eseményért. A gépjármű üzembentartója csak akkor mentesül a felelősség alól, ha bizonyítja, hogy a járművet tőle ellopták.

Az események idején a gépkocsi már nem is volt az enyém. Mit tegyek?

Mielőbb juttassa el a Parkolóüzemeltető ügyfélszolgálatához az eladást bizonyító (Okmányiroda által igazolt) adás-vételi szerződés másolatát, és ezzel a felelősség már az új tulajdonost terheli.
 
Volt érvényes parkolójegyem, mégis megbüntettek. Miért?
 
A parkolójegyet közvetlenül az első szélvédő mögött úgy kell elhelyezni, hogy jól látható és olvasható legyen és annak érvényességéről a parkolóellenőr meg tudjon bizonyosodni.
 
Hogy tudom befizetni a pótdíjat?
 
A fizetési felszólítás mellett található csekken, rózsaszín csekken, banki átutalással, valamint készpénzben az Üzemeltetők ügyfélszolgálatain.
 
Az ellenőrök miért nem kezelik a problémákat?
 
Az ellenőr feladata a várakozási díj megfizetésének és az engedélyek érvényességének ellenőrzése, illetve a pótdíjak kiszabása. Kérdés, panasz és észrevétel esetén, az Üzemeltetők ügyfélszolgálatának munkatársai készséggel állnak rendelkezésükre.
 
 
Nike - Shoes & Sportswear Clothing