Hévíz - Májustól ismét díjkötelessé válik a parkolás

Május 1-jétől a nagyparkoló kivételével ismét fizetőssé válik a parkolás a városban, ahol az eddiginél mintegy 15 százalékkal több megállóhely várja az autósokat.

A képviselő-testület egy éve a Széchenyi utca és a nagyparkoló felújítása miatt, a parkolási és közlekedési nehézségek csökkentése érdekében tette ingyenessé a kijelölt várakozóhelyek használatát, ez alól kivétel volt a Petőfi utca, s az Ady utcai kisparkoló. A grémium minapi döntése szerint május 1-jétől mindenhol fizetni kell, kivéve a nagyparkolót, ahol a rekonstrukció zárultával, várhatóan július közepén áll vissza a régi rend – annak ellenére, hogy a parkolófelületek 60 százalékát május elején átadják. Árat idén várhatóan nem emelnek, mondta Papp Gábor polgármester, s a nagyparkolóban annak fizetőssé válása után is megmarad az első óra ingyenessége.

Az autósok már birtokba vették a víztoronynál kialakított 58 férőhelyes vadonatúj parkolót
Fotó: Varga Lívia

– A régiek felújítása mellett számos új parkolóhelyet létesítettünk az elmúlt időszakban. A Széchenyi utcán megszüntetett 54 megálló helyett 58 férőhelyes parkolót építettünk a víztoronynál, a főutcán 12 árukirakodó helyet alakítottunk ki. A nagyparkolóban, annak ellenére, hogy sétánnyal, zöldfelülettel bővül a létesítmény, továbbra is 335 autó fér majd el, a buszok a megújuló és kibővített alpályaudvarnál kapnak helyet – sorolta a polgármester. – A Széchenyi utca alsó szakaszán még idén további 12, a piac mögött pedig több mint 20 új parkolót építünk ki, s keressük a további lehetőségeket.

Jövőre a parkoláshoz szükséges eszközparkot egységes, modern rendszerre cserélik a városban, így lehet majd euróval, bankkártyával és telefonnal is fizetni. Május–júniusban pedig – 24 órában, 40 kamerával, rendszámfelismerővel, infravetővel s a rendőrségre bekötve – működésbe lép a belvárosi kamerarendszer, amellyel a közbiztonságot és a közrendet is ellenőrzik.

209.04.16.

Forrás: zaol.hu

Békéscsaba - Lakossági igények alapján több helyen kell fizetni a parkolásért június 1-től

Nyártól bővítik a parkolóövezetet Békéscsabán, tehát olyan helyeken is jegyet vagy bérletet kell váltani június 1-jétől, ahol eddig ingyen lehetett megállni.

A döntés alapján normál várakozási övezetté válik az Árpád sor Bajza és Aulich utca közötti, valamint az Aulich és Degré utca közötti szakasza; az Aulich utca Árpád sor és dr. Becsey Oszkár közötti része.

Illusztráció: Lehoczky Péter

Fizetni kell a jövőben a piac környékén, a Jókai utca–Andrássy út–Szabó Dezső utca–Illésházi utca által határolt belső udvarban, s a Szabó Dezső utca tömbbelsőhöz tartozó zsákutca szakaszán; emellett a Damjanich utca Wesselényi utca és Bartók Béla utca közötti részén. Ezeken a területeken jelenleg a parkolási díj óránként 220 forint.

Azoknak, akik az érintett szakaszokon laknak, egy autó után ingyenes a parkolás, mindössze a térítésmentes használatot biztosító bérletjegyet kell megváltaniuk, ami évente 1500 forint.

Azok érdekében módosították a rendeletet, akik az érintett területeken laknak, ők kérték a változtatást. Megnehezítették ugyanis életüket azok, akik a belvároshoz közel és ingyen akartak parkolni.

2019.04.12.

Forrás: beol.hu

Ötletes parkolási megoldás kis alapterületen

Félautomata, hét emeletes és 16 autót el tud nyelni. Kétségtelenül talán nem a legszebb, de azon talán lehetne segíteni.

Egy spanyol városban, Guadalajarában próbálják ki mostantól, azt az emeletes, felvonóval működő szabadtéri parkoló állványzatot, amit egy ilyen megoldásokat szállító cég készít.

Kapcsolódó kép

Egyszerre 16 gépkocsi lehet elhelyezni lényegében két parkolónyi helyen, ugyanis a területi igénye mindössze 6,5 méter x 5 méter. Budapesten parkolóházban láttunk már ilyet, de valójában egy-egy utcában is simán lehetne.

A működéséről videó az alábbi linken érhető el:

 

Nehéz lenne azt állítani, hogy szép egy ilyen építmény, de alapvetően, ha az ezen keresztül felszabaduló közterületen valami értelmes hasznosítás történne, akkor talán sokan kiegyeznének vele és le is lehet burkolni az állványt, hogy jobban mutasson.

Azt nem tudni pontosan, mennyi egy ilyen szerkezet ára, de a projekt költségvetésére a város 400 000 eurót ír, amelyből 80 százalékot az EU fizet, remélhetőleg nem egyetlen ilyenre.

Képtalálat a következőre: „smart parking solution”

Forrás: hvg.hu

2019.03.14.

Győr - Népszerű az Árpád Parkolóház

 

Lezárult a 2 milliárdos TOP-os forrásból végrehajtott projekt, amelyhez kapcsolódóan az önkormányzat önrészből alakítja ki a balettpróbatermet az Árpád úti parkolóház épületében. Fekete Dávid alpolgármester elmondta: már advent idején érezhető volt, hogy oldódott a decemberi zsúfoltság a belvárosban, s az ezüstvasárnap előtt átadott Árpád úti parkolóház szükségességét mutatja az is, hogy szokatlan módon rögtön első nap telt házzal üzemelt. A 205 parkolóval ellátott létesítmény népszerűsége advent után is töretlen maradt: januárban több mint 11 ezer autós használta, február azonos időszakát nézve pedig látszik egy további 13 százalékos emelkedés. 

A komplex „Kerékpáros és parkolási infrastruktúra-fejlesztés Győrben" című projekt keretében GyőrBike közösségi kölcsönzőállomást is telepítettek ide a bicikliseknek, épült egy fedett kerékpártároló az új tömb mellé, s végrehajtottak még néhány intézkedést a kerékpárosok érdekében. Volt, ahol önálló sávot, volt, ahol felfestett kerékpárnyomvonalat hoztak létre – mondta Fekete Dávid, az egyik főbb fejlesztés a Gárdonyi u.–Pálffy u.–Bajcsy-Zsilinszky út nyomvonal kialakítása volt. Önálló egyirányú nyomvonal jött létre a Pálffy– Gárdonyi utcai csomóponttól a Lukács S. utcán át a Dunakapu térig, s kialakult a turisztikai célú EuroVelo 6 nemzetközi szakasz hiányzó belvárosi része is.
 

Az épület miatt javultak a parkolási viszonyok, a csomópont a közösségi kerékpárhálózatnak is része lett.
Az épület miatt javultak a parkolási viszonyok, a csomópont a közösségi kerékpárhálózatnak is része lett.


A sétautak nyugalmát szolgálja, hogy a zárt zónákat kiterjesztették. Egyrészt süllyedőket helyeztek ki a Baross út két pontján, így fizikai akadály lett ott, ahol eddig is tilos volt külön engedély nélkül behajtani. Másrészt a zónát kiterjesztették a Virágpiacra a jogosulatlanul „betévedők" miatt. A buszok, taxik és az engedéllyel rendelkezők – a rendszámfelismerő rendszer segítségével – behajthatnak.

2019.02.27.

Forrás: kisalfold.hu